op een pc gamen headset

PC gaming tegenover console gaming: twee verschillen.

Laat ik meteen voorop stellen dat ik niet van plan ben te zeggen dat gaming op de PC zonder meer beter is dan console gaming. Allebei de platforms hebben zo hun eigen voordelen, en het hangt van de persoon af welke de voorkeur krijgt. Zelf ben ik wel een fervent PC-gamer, en heb ik de consoles al vóór de vierde generatie achter me gelaten. Daarom zal ik dus voornamelijk focussen op de, naar mijn mening, twee grootste verschillen tussen console en PC-gaming.

Prijskaartje

Historisch gezien is PC-gaming in het nadeel wanneer het gaat over prijskaartjes. Een veelgebruikt argument is dat consoles goedkoper zijn dan gamen op een PC. En dat is op face value nog steeds waar, al is het verschil een stuk minder groot. Tien jaar geleden was het normaal om duizend euro of meer in een gaming rig te steken. Tegenwoordig is het verschil nu beperkt tot een redelijke twintig procent. Op het moment van schrijven zijn we ook aan het einde van de levensduur van de vierde generatie consoles. Hierdoor lijkt de console relatief goedkoop. Je betaalt voor een console op het moment namelijk voor jarenoude technologie. Een standaard gaming-pc voor het standaard arsenaal aan games kan gebouwd worden vanaf 500 euro, en dan outclass je de huidige consoles. Iets wat nog in het voordeel werkt van die prijs is de multifunctionaliteit van een game PC. Deze kan namelijk ook gewoon voor werk en school gebruikt worden, iets wat je van een Xbox of Playstation niet kunt zeggen.

Duurzaamheid

Het verschil in upgrade-paths is een groot voordeel voor pc-gaming. Upgrades zijn beschikbaar door bijvoorbeeld een eerste versie PS4 in te ruilen voor de nieuwere PS4 pro, uiteraard met een flinke bijbetaling. Maar het zal nooit in de buurt komen van de haast oneindige mogelijkheden van een PC-setup. Als er een nieuwe generatie grafische kaarten op de markt komt kun je bijvoorbeeld kiezen voor dat specifieke onderdeel een upgrade toe te passen. Zo kun je veel flexibeler met de markt meegaan qua upgrades dan een console. Dit geeft niet alleen een betere gaming ervaring maar is ook kosten-efficiënter. Het kan wel zijn dat je bij de eerste aanschaf wat meer geld betaalt dan bij een console, maar je verdient het makkelijk terug door over de jaren hier en daar kleine upgrades uit te voeren. Zo kun je na een paar jaar voor ongeveer tweehonderd euro een upgrade uitvoeren die vergelijkbaar is met een nieuwe generatie consoles.

Geef een reactie