Ik verlies mijn gehoor

Je moet er echt aan gaan geloven. Je moet een hoortoestel. Je baalt enorm, maar komt na enig onderzoek achter dat het toch helemaal niet zo erg is als dat het lijkt. Er zijn wel 100 verschillende soorten en maten. En daarom ga ik in deze blog uitleggen waar je op moet letten bij het kopen van een hoortoestel

Waar moet ik op letten?

Een hoortoestel varieert van klein, groot en zelfs doorzichtig. Je kunt het type hoortoestel bepalen, kiezen voor een smartphone app erbij, goede softwarefuncties en hardware functies. Er zijn verschillende soorten merken waar je uit kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld: Widex, Phonak en Audifon. Hoe weet je nou welk merk het beste bij jou past? Door alle specificaties langs te gaan en uit te zoeken welke voor jou het belangrijkst zijn.

Een stukje vergoeding

Zodra je niet goed hoort, vergoeden bijna alle verzekeringen met een basisverzekering 75%. Overige hoor hulpmiddelen worden 100% vergoed, zoals ringleidingen, soloapparatuur, IR- en FM-apparatuur voor geluidsoverdracht.

Je krijgt de vergoeding pas als je met de leverancier een afspraak hebt gemaakt over de kwaliteit en prijzen. Verder geldt, dat bij de eerste levering je een set batterijen en accu’s kunt verwachten, gedurende vijf jaar je oorstukjes, tubes, tips, service en onderhoud vergoed krijgt bij de leverancier waar je je hoortoestel hebt aangeschaft.

Zodra je 67 jaar of jonger bent, dien je een voorschrift nodig te hebben van een KNO-arts of een audiologisch centrum.

Werking hoortoestel

Het zijn eigenlijk minicomputers in je oor, met de nieuwste technologie. Dankzij deze technologie kan er helemaal op jouw behoeften worden afgestemd.
In een modern hoortoestel zit een microfoon, versterker, luidspreken en een computerchip. Deze chip zet het geluid om in een digitaal signaal. De chip kan hard en zacht geluid van elkaar onderscheiden. Ideaal voor bij een festival, of in een museum.

Bij een modern digitaal hoortoestel is het mogelijk om zelf luisterpgrogramma’s in te stellen met bijvoorbeeld een zelflerend systeem.
Hoortoestellen doen meer dan alleen geluiden versterken. Wanneer je last hebt van gehoorverlies, betekent dit niet alleen dat je alles zachter hoort, het betekent vooral dat geluiden onduidelijk worden, waardoor luisteren en verstaan lastig worden.
Bij drukke ruimtes kan er irritaties ontstaan, wanneer er te veel geluid wordt versterkt. dit apparaatje is er ook voor gemaakt om deze geluiden te onderdrukken.

Hoe weet je nou welk apparaatje het beste bij jou past? Kijk vooral eerst naar de specificaties en daarna naar de verschillende soorten aanbieders. Zoek uit wat voor jou het beste werkt en of het wordt vergoed, ja of nee.

Geef een reactie