Eigen bedrijf in de tuin

Mijn vriendin is vorig jaar afgestuurd aan de Technische Universiteit Delft. Hier heeft ze de opleiding Industrieel ontwerpen gevolgd en succesvol afgerond. Na haar studie is ze voor zichzelf begonnen als ZZP’er,  zelfstandig zonder personeel. We wonen in een redelijk groot huis in een buitenwijk van Den Haag. Ik werk als projectontwikkelaar en heb in een eigen ontworpen project ook een huis mogen kopen. Omdat mijn vriendin graag haar werk en prive gescheiden wilt houden besloten we om in de achtertuin een kantoor en werkplaats te bouwen. Op deze manier kan ze overdag vanuit hier werken en is het huis echt een plek om tot rust te komen. Linksachter in de tuin, tegen de garage van de buren aan, begonnen we met bouwen. Allereerst reden we langs de bouwmaat om het een en ander te bestellen. We hadden hout nodig voor het bouwen van de werkplaats, maar ook gereedschap voor mijn vriendin. Ze ging namelijk zelf plantenpotten maken met een zelfbedacht bewateringssysteem. Hiervoor had ze goed gereedschap nodig, want het was een precies werkje.

De werkplaats

Allereest ben ik begonnen met het grondboren om een fundering aan de leggen. Grote houten palen kregen aan de onderkant een stalen punt. Hierdoor kon de paal diep de grond in. Tussen de palen kwamen kleine paaltjes in de grond zodat de vloer van het huisje kon zweven. Hieronder kwam een worteldoek om de grootste wortels tegen de houden. Het dak werd ook van hout maar met een kleine helling er in. Aan de achterkant bouwde ik samen met mijn vriendin een waterpijp. Deze eindigde in een regenton. De wanden kwam direct uit de winkel en paste precies. Hier was de maat van het huisje uiteraard op uitgerekend. Na het neerzetten van de werktafel en een plek voor het gereedschap te bouwen kon mijn vriendin beginnen met haar onderneming.

Ontwerpen

Het ontwerpen van de vazen en potten was best lastig, omdat de wens van de klant soms heel precies was. Maar dit was dan ook het businessmodel van mijn vriendin haar onderneming. Ze gebruikte massief hout, om de potten heel duurzaam te maken. Om toch precies te kunnen werken hebben we naast het al gekochte gereedschap een reciprozaag gekocht. Deze kon ook met gemak sommige metalen bewerken. Deze metalen gebruikte mijn vriendin vaak in de afwerking van de vazen. De afwatering van de potten kwam, volgens het ontwerp, uit de zijkant. Dankzij de reciprozaag kon dit makkelijk worden afgewerkt. De eindresultaten waren prachtig en ik twijfelde geen moment dat de zaak een succes zou worden.

Geef een reactie