Het nut van de trilmotor

Wanneer je werkzaam bent in de techniek, zullen woorden zoals wormwielkastelektromotor en trilmotor je niet vreemd voorkomen. Maar weet je ook echt welke rol ze spelen in de belangrijke processen van de transportsector? Voor de beginners onder ons hebben wij een heel blog gewijd aan de trilmotor!

Wat is een trilmotor

Wat is een trilmotor? De naam zegt het natuurlijk al zelf. Een trilmotor is een motor die trillingen afgeeft. Beter uitgelegd is een trilmotor een draaistroommotor die bewust uit balans is gebracht. Trilinstallaties spelen een vrijwel onzichtbare, maar zeer belangrijke rol in de transport- en processector. Verdichten, zeven, transporteren en beladen zijn taken die tot in de perfectie worden beheerst. Ze worden voornamelijk ingezet als aandrijving voor trilgoten, trilbuizen, trilzeven, triltafels, triltorens of ontwaterings- apparaten. Trilmotoren als klopper voor silo’s, bunkers, uitklop- roosters, valpijpen, glijbanen, filters en vulinstallaties zorgen voor een ongehinderde materiaalstroom. Maar de trilmotor is ook vaak ingezet voor andere doeleinden.

Veelzijdig en functioneel

Een grappig detail is dat trilmotoren al werden toegepast in het begin van de 20e eeuw in vibrators. Ook worden ze natuurlijk ingezet voor mobiele telefoons, voor de welbekende trilfunctie.Er kunnen twee motortjes zijn ingebouwd waarvan de assen loodrecht op elkaar staan. Zo is het mogelijk om naast de hulp van verschillen in trilfrequentie ook door de trilrichting onderscheid te maken tussen verschillende soorten signalering. Deze motortjes zijn meestal erg klein en vragen relatief weinig elektrische energie. Ook is de motor voor doven en slechthorende mensen een uitkomst. Ze kunnen namelijk de signalen voelen, waardoor hun communicatiemogelijkheden vergroot worden. De nuance in verschillende soorten trillingen, zijn voor hen van grote betekenis.

De juiste trilmotor kiezen

Of nu een telefoon wil bouwen of een groter project hebt. Een trilmotor zal je altijd goed moeten uitkiezen. Ze komen natuurlijk in allerlei groottes, maten en sterktes. Kijk eerst wat de gewenste aansluitspanning, het toerental, het dynamisch arbeidsmoment, de centrifugaal kracht en het nominaal vermogen is, voordat je een besluit neemt. En neem vooral contact op met een specialist om je goed te laten adviseren in je aankoop.

 

 

Geef een reactie