Afbeelding van assieraden

Assieraden en andere artikelen om te gedenken

Na het overlijden van mijn moeder en het organiseren en beleven van haar uitvaart brak voor mij een nieuwe periode van rouw aan. De dagen tussen het overlijden en de uitvaart werden helemaal in beslag genomen door allerlei regelzaken. Dat zorgt ervoor dat je als nabestaande heel concreet bezig bent met de dood van je familielid of partner. Daarna viel ik echter in een gat. Alle zaken die geregeld moesten worden, zijn geregeld. Dan ontstaat er ruimte voor verdriet, en soms ook boosheid. Al met al was dit een behoorlijk pittige periode, die met vlagen afzwakte en aanzwol. Rouwverwerking is een zware taak. Om toch een mooi aandenken te hebben na de uitvaart kon ik een beroep doen op een uitvaartwinkel bij mij in de buurt. Mijn uitvaartverzorger wees me hierop. Hier kon ik terecht voor assieraden, urnen en lijkwaden. De lijkwade en urn waren voor mij en mijn familie van groot belang rondom een uitvaart. Op dit moment kijk ik naar een assieraad, een sieraad dat je vele jaren bij je kunt dragen. Zo heb ik mijn dierbare altijd bij me, bijvoorbeeld in een kettinkje om mijn nek of een ring om mijn vinger. Er zijn talloze varianten, en ik kijk er naar uit om een mooi sieraad uit te kiezen. 

Het gebruik van urn en lijkwade bij een crematie

Na de crematie hebben we ervoor gekozen de as van mijn moeder in een urn te bewaren. Deze kan natuurlijk op een begraafplaats worden bijgezet, maar wij hebben ervoor gekozen deze thuis te bewaren. Sommige mensen kiezen ervoor de as uit te strooien op een betekenisvolle plek. Daar denken we nog over na. De lijkwade waarin mijn moeder is gecremeerd was prachtig. We mochten hem zelf omwikkelen. Dat was een betekenisvol moment voor onze hele familie. Een lijkwade is een doek van een natuurlijke vezel, zoals hennep of katoen, waarin de overledene wordt gewikkeld. Nabestaanden kunnen dit zelf doen of de uitvaartondernemer vragen hier een professional voor in te schakelen. In beide gevallen gaat de lijkwade mee in het graf of blijft deze bij de overledene bij de crematie. 

As bewaren en dragen in sieraad

Het uitzoeken van een assieraad is voor mij heel persoonlijk. As sieraden beschikken over een holle ruimte waarin een kleine hoeveelheid as kan worden bewaard. Het sieraad wordt zorgvuldig afgesloten en kan jaren worden gedragen zonder enige problemen. Bij de uitvaartwinkel kan ik gelukkig de tijd nemen om een mooi sieraad uit te zoeken. As sieraden hoeven niet direct na de uitvaart te worden aangeschaft. Je kunt ook jaren na dato nog een sieraad laten vullen met as van een overledene. Daar heb ik voor gekozen. Als je er na het overlijden van een dierbare nog niet direct aan toe bent om de as te dragen kun je dit altijd op een later moment doen. Door wat as te bewaren geef je jezelf de mogelijkheid hier later alsnog voor te kiezen. Dat kan ik zeker aanraden als een dierbare komt te overlijden.

Geef een reactie