inlegzool

Heb jij al eens aan inlegzolen gedacht?

Schoenmaker

Vroeger werden schoenen nog helemaal met de hand gemaakt. Mits je geld had, tenminste! De schoenmaker meette je op, sneed met de hand het leer uit, naaide deze op de juiste maat en zo had je schoenen voor een hele lange periode. Tegenwoordig gaat het allemaal een stuk makkelijker. Natuurlijk bestaan er nog steeds schoenmakers die schoenen met de hand voor je maken, maar de meeste mensen kopen fabrieksschoenen die in een standaard matentabel worden afgeleverd. Is hij net te klein? Geen probleem, dat loop je nog wel wat uit! Is hij net te groot? Ah joh, dan doe je toch gewoon een extra paar sokken aan als je deze schoenen aan wil? We zijn laks geworden in ons schoenenbesef.

Bouwstenen

En dat terwijl je voeten letterlijk de bouwstenen van je lichaam zijn. Ze vormen het fundament waarop je de rest van je lichaamshuisje op gebouwd hebt. Als je een huis bouwt, zorg je toch ook dat de fundering zo stevig en duurzaam mogelijk is? Als je huisje instort door een slechte fundering ben je immers heel wat verder van huis! Waarom doen we dat dan niet voor ons lichaam? Slecht schoeisel kan, naast de normale voetklachten als hielspoor, zere zolen of enkels en ingegroeide teennagels zorgen voor klachten aan de knieën, bekken en heupen. Deze klachten zorgen weer voor een scheve, vermoeide houding en dat kan weer voor verdere rugklachten of zelfs nekklachten zorgen. Je lichaam is een soort ketting, en een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Zorg dus dat je geen zwakke schakel heb, en begin bij een goed voetbed!

Tips

Maar hoe maak je hier je keuzes dan in? En wat als je geen geld hebt voor handgemaakte schoenen? Dat is natuurlijk logisch. Handgemaakte schoenen zijn harstikke prijzig en niet per se altijd comfortabeler. Fabrieksschoenen zijn een prima alternatief, maar maak hier de juiste keuzes in. Neem schoenen met een dikke zool, ook als deze niet van je lievelingsmerk zijn. Neem altijd iemand mee die even kan kijken of je er niet naast loopt. Dit heb je zelf namelijk niet door, maar gebeurt vaak. Dan is de zool niet stevig genoeg. Zorg daarnaast dat de schoenen echt niet te groot of te klein zijn. Als ze te klein zijn, niet kopen. Als ze iets te groot zijn, neem dan een ergonomische inlegzool. Deze ondersteunen in je houding en zorgen dat je voeten niet verzakken. Je zal er over heel wat jaartjes erg blij (en pijnvrij) door zijn.

Geef een reactie