stedentrip Budapest

3 leuke weetjes die je nog niet wist over Budapest

Dankzij de rijke geschiedenis is er doorgaans veel te vertellen over diverse Europese steden. Ik kan bijvoorbeeld wel uren schrijven over de Hongaarse stad Budapest. Natuurlijk ga ik jullie niet vervelen met veel stoffige informatie. Daarom is het thema van mijn blog: 3 leuke weetjes die je nog niet wist over Budapest! Waarom wil ik zo graag vertellen over deze stad? Ik ben laatst op een stedentrip Budapest geweest. Hierdoor is mijn liefde voor de stad weer helemaal aangewakkerd. Hoe kan ik deze passie anders het beste delen dan door er een blog over te schrijven? Precies! Dus ga er maar goed voor zitten en ontdek de 3 leuke weetjes over de stad waar ik tijdens mijn stedentrip Budapest achter kwam! 

1. Nooit glazen klinken

In Nederland vinden het heel normaal om te proosten en vervolgens de glazen te klinken. Doe dit niet in Budapest! Tijdens mijn stedentrip kwam ik tot de ontdekking dat er legende heerst waardoor het klinken van glazen af te raden is. Waar gaat die legende over? De Habsburgers. In 1848 executeerden zij namelijk 13 generaals om de Hongaarse Revolutie te dempen. Zodra de executie voorbij was, besloten de Habsburgers hier even flink op te proosten. Ze deden dit door het glas te heffen en te klinken. De vernederde Hongaren besloten vervolgens om 150 jaar lang niet deze manier van proosten te doen. Het glazen klinken werd met andere woorden verboden. Nu denk je misschien: maar die jaren zijn inmiddels toch al voorbij? Jazeker, maar de traditie wordt nog steeds in stand gehouden. Hierdoor kun je het glazen klinken maar beter overslaan.

2. Het hoogste gebouw is 96 meter

Tijdens een stedentrip Budapest zijn er genoeg prachtige gebouwen te bewonderen. Het viel mij gedurende mijn verblijf op dat de panden niet erg hoog zijn. Daarom ben ik op onderzoek gegaan. Ik kwam tot de ontdekking dat de hoogste gebouwen het Parlement en de St. Stefanusbasiliek zijn. Beide panden zijn 96 meter hoog. Dat getal is niet zomaar gekozen. De 96 meter verwijst naar het jaartal waarin Hongarije als land ontstond, namelijk 896. Daarom zijn er geen gebouwen hoger dan 96 meter te vinden in Budapest. Dat vond ik zelf bijzonder opmerkelijk! Overigens wordt zelfs het volkslied in 96 seconden gezongen, indien het juiste tempo wordt gehanteerd.

3. Beelden bezoeken voor geluk

Naast imposante gebouwen viel het mij op dat er ook behoorlijk wat beeldhouwwerken te vinden waren in de stad. Bij een aantal beelden was te zien dat er regelmatig over gewreven werd. In de toeristengids stond uitgelegd dat dit een reden heeft. Er heerst namelijk het idee dat deze beelden je een bepaalde vorm van geluk geven. Zo is er een standbeeld van een anonieme schrijver. De legende gaat dat als je over dit beeld wrijft, je een groot schrijver zal worden. Uiteraard kon ik die kans tijdens mijn stedentrip Budapest niet mislopen! Naast dit beeld zijn er nog andere kunstwerken te bewonderen (en te wrijven). Wil je bijvoorbeeld geluk in de liefde of heerlijk eten? Bezoek dan de politieman. Legende vertelt dat hij in zijn leven maar twee grote liefdes had: vrouwen en eten. De beste man had zelfs een speciale techniek ontwikkeld. Hij versierde ruim 100 vrouwen door tijdens het eten trucjes te doen met zijn snor, aldus de legende. In hoeverre het waar is, weet ik niet. Om eerlijk te zijn is het ook een stukje magie dat het juist zo bijzonder maakt!

Ook op stedentrip Budapest?

Dat waren mijn 3 leuke weetjes over Budapest. Sta jij inmiddels ook te springen om op stedentrip Budapest te gaan? In dat geval raad ik je Bebsy aan! Klik op de link voor meer informatie over Bebsy als reisorganisatie en een stedentrip Budapest. Bij deze Nederlandse reisorganisatie boek je moeiteloos en snel jouw ideale stedentrip. Uiteraard hoef je niet per se naar Budapest te gaan. Er zijn nog genoeg andere prachtige steden die wachten totdat jij hun geheime pareltjes ontdekt. Heb jij een bijzonder verhaal over een stedentrip of ben je ook in Budapest geweest? Laat het me gerust weten! Ik vind het namelijk heerlijk om meer te weten en jullie verhalen te lezen. 

Geef een reactie