Mijn eerste auto kopen

Afgelopen zomer heb ik mijn eerste auto gekocht. Ik heb uit eindelijk mijn auto niet via een dealer gekocht maar van iemand particulier. Het is best een klus om zelf een auto te vinden gelukkig zijn er veel bedrijven online die je daarmee kunnen helpen. Graag vertel ik jullie mijn verhaal.

 

Zoekmachine

Welke auto ik wilde wist ik nog niet maar ik wist wel dat ik een kleine auto wilde aanschaffen omdat ik in de stad woon en dat gemakkelijker parkeren is in de stad. Een vriendin van mij had een Volkswagen UP dat leek mij ook wel een leuke auto. Ik koos eigenlijk meteen er voor om mijn auto van een particulier te kopen omdat vaak de prijzen wat lager zijn dan bij een dealer. Na een dag rond te hebben gezocht kwam ik de perfecte Volkswagen up tegen voor een goede prijs en in de kleur die ik het liefste wilde hebben. Als koper heb je onderzoeksplicht dat houdt in dat je de auto mag controleren en een proefrit mag maken. Een nadeel kan zijn dat de particulier minder kennis heeft van het product dan een professional dus zorg dat je zelf wat kennis hebt of neem iemand mee die de juiste kennis heeft.

 

We hebben een deal!

De auto bleek ook nog eens picobello in orde te zijn, beter dan dit had ik het niet kunnen treffen. Toch werd ik ineens zenuwachtig om de koop rond te maken. Want stel je voor dat de verkoper iets had verzwegen en dat ik na maand ineens langs de weg sta met een kapotte auto. Ik kaarten dit aan bij de verkoper en die begreep mij. Hij vertelde mij dat je als verkoper een mededelingsplicht hebt dus als er iets mankeert aan de auto dan moet hij dat melden. We besloten samen de koop vast te leggen op papier en daarin beschreef de verkoper dat de auto in goede staat was en dat de auto recent was gecontroleerd. Dit gaf mij een goed gevoel en sloot ik de verkoop met een gerust hart.

 

Kenteken overschrijven

De volgende stap is het op naam zetten van je auto. De verkoper en ik hebben dit samen gedaan bij een kentekenloket. Het is een groot risico voor de verkoper als dit niet correct gebeurd en als hij niet mee gaat dan is er geen garantie dat het gebeurd. Ik heb een hele fijne ervaring gehad omdat de verkoper en ik voorzichtig waren en geen onnodige risico’s hebben genomen. We waren op en eerlijk tegen elkaar en dat heeft in geresulteerd dat ik prachte auto heb.

Geef een reactie