Waar kun je in beleggen?

Als particulier beleggen is vrij spannend, dat kunnen we ons voorstellen. Het is namelijk niet je werk. Toch betekent dat dit je expertise niet is, niet dat je je geld niet mag veiligstellen. De inflatie is torenhoog, zeker in Nederland. Met een percentage van 12% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, is dit véél meer in vergelijking met landen met een soortgelijke economie. Over de oorzaken hiervan kan men urenlang discussiëren, maar één ding is zeker; er is enorm veel geld geprint de afgelopen twee jaar. Hoe jij je geld veilig stelt en waar je in kunt beleggen, lees je hier!

Indexfondsen

Indexfondsen zijn beleggingsfondsen die een benchmark index volgen, zoals de S&P500, de Nasdaq of de Dow Jones. Wanneer je geld in een indexfonds belegt, wordt dat geld vervolgens gebruikt om te beleggen in alle bedrijven die deel uitmaken van de betreffende index, waardoor je een meer diverse portefeuille krijgt dan wanneer je individuele aandelen zou kopen. Ons kleine kikkerlandje heeft ook een vrij bekend indexfonds, te weten de AEX. AEX beleggen doe je dan in bedrijven als Shell, Aegon, Ahold en KPN. 

 

Omdat het doel van indexfondsen is om dezelfde holdings te weerspiegelen van welke index ze ook volgen, zijn ze van nature gediversifieerd en houden ze dus een lager risico in dan individuele aandelenbezit. Hoewel de AEX zeker fluctueert en een zekere volatiliteit heeft, heeft het historisch gezien ongeveer 6,5%  gemiddeld jaarlijks rendement gegenereerd over de periode 1983 – 2021. Ook is het goed om je bij indexfondsen te bedenken dat er veel mensen zijn die hierin beleggen. De correlatie tussen de aandelen is daarom groot. Wanneer je individuele aandelen die niet in dit fond opgenomen zijn, spreid je daarom je risico wel meer. 

ETF’s

Een exchange traded fund, of ETF beleggen, is een mandje van beleggingen zoals aandelen, commodities of obligaties. Met exchange traded funds kun je in een heleboel effecten tegelijk beleggen, en ETF's hebben vaak lagere kosten dan andere soorten fondsen. Het volgt vaak een beursindex, maar dat is zoals bij een indexfonds, niet verplicht. Ook kan een indexfonds maar één keer per dag worden verhandeld, en een ETF heeft hierin geen beperkingen. Een ETF kan je weliswaar maar eenmaal per dag verhandelen met het fondshuis tegen de vastgestelde intrinsieke waarde, maar je kunt hem ook verhandelen met andere beleggers. Hierin ben je dan vrij om de markt zijn werk te laten doen, het is niet tegen een vooraf gestelde prijs zoals bij het fondshuis. 

Geef een antwoord